Rubriky
Blog

Rodit v bolestech budeš aneb strašák jménem epidurál

Každá těhotná žena, která plánuje vaginální porod se musí vypořádat s tím, že porod bolí. Někdy víc, někdy míň, ale bolí. Metod tišení porodních bolestí je v dnešní době (naštěstí) velké množství. Jedna z nich však budí více emocí než ty ostastní…ano, epidurál. Přemýšlely jste někdy nad tím, proč stále existuje tolik rozhořčení nad epidurálem při porodu a to navzdory všem informacím, které o epidurálu dnes máme?

Jedním z možných důvodů je zřejmě právě skutečnost, že existuje tolik informací.  Informace jsou bohužel propleteny s dezinformacemi a několika přehnanými dílčími pravdami, že nastavájící matka musí mít v hlavě po přečtení několika článků o epidurálu doslova guláš. A protože guláš je lepší mít spíše na talíři, než v hlavě. Pojďme spolu všechny mýty, dezinformace a jiné ,,zaručené´´ pravdy o epidurálu nyní rozmetat a představit si epidurál v reálném světle.

5 věcí, které byste měla o epidurálu vědět

epidurál
  1. Aplikace není tak hrozná, jak to na první pohled vypadá. Místo do kterého Vám bude epidurál píchnut Vám anesteziolog nejdříve umrtví, samotná aplikace tedy nebude nepříjemná.
  2. Nikdo Vám nezapíchne jehlu přímo do páteře. Mícha je obklopena vláknitou strukturou, která je zase dokola ovitá strukturou zadržující vodu. Mezi jednotlivými strukturami je mezera, a to je přesně to místo, kam se píchá epidurál.
  3. Epidurál porod nezpomalí. Respektive ne nijak zásadně. Pokud je podán před dilatací na 4 cm, může porod zpomalit jen mírně, respektive o nižší desítky minut. Epidurál naopak porod mnohdy zrychlí, protože bolest při kontrakcích svaly napíná, ale epidurál jim naopak pomáhá relaxovat, tudíž je s jeho pomocí otevírání nejen příjemnější, ale hlavně také rychlejší
  4. Nezvyšuje riziko akutního císařského řezu ani operativního porodu (kleště/vex). Respektive ano, studie uvádějí, že u žen, které se rozhodnou pro epidurál, je nepatrně větší pravděpodobnost, že budou mít operativní porod. Nicméně, pokud vezmeme v úvahu fakt, že ženy které při porodu potřebovaly epidurál měly často horší výchozí podmínky pro úspěšný vaginální porod a tím pádem i více bolestivé obtížené porody, např. kvůli přenášení velkých dětí nebo dětí v neobvyklých polohách, nebo proto, byl jejich porod vyvolávaný. Takže to, že epidurál o několik jednotek procent zvyšuje míru pravděpodobnosti ukončení porodu operativním způsobem, neznamená, že jej způsobil.  Nelze zde totiž odlišit příčina a následek.
  5. Zdraví Vašeho dítěte epidurál neohrozí, naopak mu může pomoci. Porod je stres nejen pro rodičku, ale hlavně pro plod. No jen si vezměte, že Vás to mačká sem a tam, Vaše hlava se musí přeskládat a přizpůsobit porodnímu kanálu. To je velmi stresová situace. Bohužel však někdy má rodička tak velké bolesti, že její svaly místo relaxace přechází do stavu stažení. Ona i její miminko přechází z eustresu (pozitivní zátěž kdy stres vede k vyšším psychickým nebo fyzickým výkonům) do distresu (negativní zátěž, působí na jedince a jeho organismus škodlivě). Jelikož epidurál vede k relaxaci svalů pánve, může částečně Vaše miminko ochránit před vznikem porodního nádoru či kefalhematomu. Epidurál navíc brání matce před hyperventilací, tudíž rovněž někteří zkoumají myšlenku, že jeho aplikace vede ke zlepšení dostupnosti kyslíku pro plod.

A dalších pět důležitých informací

  1. Největším mýtem, který je spojený s epidurálem je to, že jej nelze podat, protože je buď moc brzo, nebo zase naopak moc pozdě. Tento mýtus podporuje sám personál porodnic. Není to ale pravda. Epidurál se může píchnout téměř vždy, už i na úplném začátku porodu a nemusí se ani nic aplikovat, ale hadička tam může být zavedena a připravena na vhodnou chvíli, kdy rodička uzná, že jej potřebuje. Proč s ním v některých porodnicích tedy dělají takové cavyky? Inu, bývají to provozní důvody (jeden anesteziolog, který má momentálně jinou práci) anebo určitá antipatie personálu vůči této metodě tišení bolesti.

  2. I s epidurálem budete vědět, kdy máte tlačit. Jedním z důvodů špatné pověsti epidurálu u rodiček je to, že nebudou vědět, kdy mají tlačit. Problém je však v tom, že často personál vybídne rodičku k tlačení příliš brzy, kdy ještě žádný pocit na tlačení nemá, nebo je tento pocit minimální. Pokud však dávku epidurálu zdravotníci před koncem porodu upraví do správné hodnoty a zároveň nebudou na tlačící fázi spěchat, nutkání na tlačení rodička cítí stejně, jako rodičky bez epidurálu. 
  3. Epidurál nezvyšuje pravděpodobnost poranění. Jak již bylo řečeno v bodě předchozím, epidurál pomáhá svaly relaxovat, tudíž Vám může pomoci při korunovaci hlavičky maminky a nepatrně snížit riziko poranění.
  4. Bolesti hlavy nejsou po epidurálu běžné, i když se to říká. Mnoho lidí věří, že aplikace epidurálu je spojena s poporodní bolestí hlavy. To byla ještě nedávno pravda, ale dnes už to neplatí. Ve 20. století se používal jiný typ jehel než nyní, které byly příčinou těchto bolestí. Aplikace epidurálu prošla během let proměnou a dnes ve století jednadvacátém se používá již jiný typ jehel. Současný výskyt bolestí hlavy spojených s epidurálem se pohybuje někde okolo 2%.
  5. Epidurál nezpůsobuje chronické bolesti zad. Bolesti zad během těhotenství a zejména po porodu jsou velmi časté. Záda Vás tudíž po porodu bolet mohou, ale důvod proč, je jiný, než ten, že jste měly epidurál. Po porodu se totiž mění celkové těžiště Vaší postavy, zároveň máte povolený tzv. core, střed těla a proto když pak mnohokrát denně zvedáte miminko, místo těch správných svalů, které nejsou zpevněné, snaží se Vaše tělo používat místo toho Vaše svaly na zádech. Pak dochází k přetížení a bolesti.

České ženy trpí zbytečně

Počet žen ve velké Británii, které mají při porodu píchnutý epidurál dosahuje kolem 40 %. V Americe si epidurál u porodu vyžádá 60 % žen a ve Francii rovných 80 %. Tedy 4 z 5 rodících francouzských žen mají epidurál.

Tak kolik? No jen si tipněte, kolik žen má u svého porodu epidurál v Česku? Chvilka napětí a správná odpověď zní….cca 12 %. Přijde Vám to číslo oproti ostatním státům hodně, ale opravdu hodně nízké? Máte pravdu.

Kdy epidurál tolik nefunguje a může ho dostat každá?

Situace, kdy máte epidurál zavedený a máte pocit, že nefunguje, tak jak by měl, respektive se Vám příliš neulevilo samozřejmě nastat může. V naprosté většině případů za to může jeden ze tří důvodú. Tou první je, že jste prostě dostala neúměrně malou dávku, tou druhou je špatně zavedený katetr. Obě tyto věci lze jednoduše napravit.

Třetí možností je, že Vaše miminko se nachází v tzv. zadní pozici. Zadnímu postavení plodu je však nejlépe pokusit se vyhnout, co to jen jde.

Co se týče možnosti aplikace u žen, i zde samozřejmě najdeme výjimky Pro malý segment žen je epidurál nevhodný a riskantní. Jedná se zejména o ženy s hypertenzí spojenou s preeklampsíí. Je nevhodný i pro ženy, které užívají léky ředící krev či prodělaly operaci zad. Dále pak je epidurál nevhodný ženy, které se do porodnice dostaví až v samotném závěru porodu, kdy už je skoro vidět hlavička. Zde je již aplikace zbytečná.

V porodnicích se medaile nedostávaj

Páteční odpoledne, porodní asistentky, lékaři, no a taky rodičky jsou nastoupeny v sesterně. Primář s vážnou tváří vyhlašuje první tři místa pro tento týden, tzn. rodičky, které při porodu nejvíce a nejdéle trpěly. Třetí místo získává…..druhé místo získává…….a zlatá medaile patří paní Janě Novákové, která hrdinně rodila 36 hodin bez epidurálu a jakýchkoli tisících prostředků.

Paní Nováková, pojďte ke mně, předám Vám nyní zlatou medaili. Vrchní sestra mu však náhle něco špitá do ucha…Aha, právě jsem se dozvěděl informaci, že paní Nováková, leží po tomto hrdinském činu spolu se svým miminkem o patro níž na JIP.  Miminko má z toho dlouhého porodu bohužel opravdu velký kefalhematom a paní Nováková měla značné krevní ztráty, to nevyspání, celkové vyčerpání organismu a tak. Ehm, ehm…Co s tou medailí tedy? Eh,heh….Už to mám, medaili předám odpoledne jejímu manželovi a my všichni zde přítomní té statečné ženě nyní alespoň zatleskáme. Bravo, bravo, bravo…Všechny rodičky oslavují zlatou medailistku a závidí, neboť samy toto nedokázaly.

To jsou ale dva hloupé odstavce, že? Při porodu nemusíte trpět, abyste si dítě zasloužila. Příměr: Čím víc žena trpí, tím je lepší matka, prostě neplatí.

Epidurál při porodu hanba

Pocit porážky a zoufalství ve tváři rodiček, to často vidí anesteziolog na porodním sálu při podávání epidurálu, protože rodička měla v plánu to zvládnout ,,přirozeně.´´ Chtělo by si to ale položit jednu základní otázku, která zní: Proč mají ženy pocit, že je ,,nepřirozené´´ dostávat při porodu epidurální analgezii?

Inu zřejmě proto, protože rodit ,,přirozeně´´ je v současnosti trendy. A tak to média a tisk chrlí do žen  ve velkém. Roďte jako prabáby Vašich pradědů. Přirozeně! Hlavně přirozeně! Užijte si tu porodní bolest, vychutnejte si zázrak zrození naplno! Na tento ,,přirozený´´ nesmysl bohužel velká část žen a dětí doplácí. 

Zubař Vám dá taky včeličku

Zubní lékař Vám určitě zub před trháním znecitliví injekcí. Je to běžné, je to standard. Přitom třeba před třiceti lety se ,,vrtalo´´ bez umrtvení. Dneska je už praxe jiná, naštěstí. A teď si představte, že by Vás před návštěvou zubaře někdo přesvědčoval, ať to dáte bez injekce, však bolest zubu je přirozená a musíte si celý zákrok vychutnat, prožít. Abyste si potom mohli správně užívat té nové plomby.

Nezní Vám to náhodou uhozeně? Tak proč trpět u porodu? Není to taky uhozené? Novodobý fetišismus? Proč si tedy ženy nechají diktovat způsob, jakým mají rodit? A kdo jsou ti lidé, kteří o tom, co je správné a nesprávné vůbec chtějí rozhodovat?

Shrnutí na závěr

Epidurál je jedna z nejúčinnějších, nejbezpečnějších a nejrozšířenějších forem léčby bolesti u žen při porodu, která v naprosté většině případů skvěle funguje, navzdory tomu ji velká část žen ve jménu přirozenosti odmítá.

Jenže dnes už prostě neexistuje nic takového jako „přirozený“ porod. Všechno, od prenatálních vitamínů, ultrazvukového vyšetření, oplodnění in vitro a dokonce i porodu dítěte v porodnici, to všechno jsou věci, které před několika generacemi neexistovaly. Stručně řečeno, zažívat ve 21. století u porodu agónii nedává smysl. Včerejší přirozenost je dnes irelevantní. Epidurální analgezie je forma dnešního „přirozeného“ porodu a ženy by neměly být nuceny se stydět za to, že ji přijaly.

2 reakce na „Rodit v bolestech budeš aneb strašák jménem epidurál“

Ty statistiky užívání epiduralu v zahraničí jsou velice zajímavé. že by tady nechtěly pojišťovny proplácet epidural? Mám za sebou tři porody, dva přirozené a jeden s epiduralem a už nikdy jinak. Takže určitě za mě pozitivní zkušenost. Přirozený porod ano, ale pokud je sakra rychlý:-)

Z cizího krev neteče. I když teče. Jistota mužů v tom, že jim se to nemůže stát, je svádí k přemoudřelosti v otázce, kterou nemusejí prožívat na vlastní kůži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.