Rubriky
Blog

Porodní plán – 10 tipů pro uspokojivý a bezpečný porod

Začněme zhurta: Většina porodních plánů = přímá jízdenka do stanice zklamání. Až na jeden jediný, a to tento.

Zapomeňte teď na všechna jemná zrození, hypnoporody, orgasmické porody, porody bez bolesti apod. Náš alternativní porodní plán Vám pomůže předcházet zklamání , sebeobviňování či jiným nepříjemným pocitům, které se po porodu s dokonalým porodním plánem často objeví.

Následující porodní plán NENÍ plán řízení porodu. Je to řízení očekávání kolem porodu, aby byla zajištěna bezpečná, rozumná a uspokojivá porodní zkušenost. Ať už jste tedy prvorodička či se připravujete na porod další po předchozí traumatizující zkušenosti, budeme rádi, pokud Vám následujících 10 rad pomůže prožít porod uspokojivě.

Toto není porodní plán k dosažení porodu Vašich snů

Víte proč? No protože porod Vašich snů existuje na jediném místě – ve Vašich snech. Plánování porodu je ekvivalentem plánováním dítěte, které spí celou noc již od narození a pláče jednou za půl roku. Ano, může se to stát, ostatně nic není nemožné, ale není to pravděpodobné a očekávání, že se to stane, je jistojistě zárukou frustrace, zklamání a hněvu, když to nevyjde.

Toto je plán, jak zajistit (jak jen to je možné), zdravé dítě a zdravou, netrauma-tizovanou matku

Tak se hezky usaďte, pomalu se nadechněte a vydechněte, 3,2,1… Jdeme na to:

1) Neplánujte

Plánování porodu Vašeho dítěte má stejný smysl asi jako plánování počasí na Vaší svatbě, která bude za půl roku. Porod je proces, nad kterým stejně jako nad počasím nemáte nemáte žádnou kontrolu. Nemůžete vědět, jaký bude Váš porod, zda začne ráno, po noci kterou jste pěkně tvrdě prospala nebo zda začne v půl jedenácté večer po tom, co jste předchozí noc nemohla zamhouřit oči. Nevíte, jak velké bude Vaše dítě, UTZ odhady jsou stále jen odhady. Nemůžete také vědět, jak velké bolesti budete mít, jak bude Vaše tělo bolest tolerovat a jak bude samotný proces porodu tolerovat Vaše dítě. V neposlední řadě (většinou) nemůžete nijak ovlivnit, jaký personál u porodu potkáte.

2) Respektujte podstatu porodu

Porod je hodně silná zkušenost a navíc je to též potenciálně život ohrožující proces. Porod je jako vichřice či povodně. Nemůžete jej ovládat, prostě musíte udělat to nejlepší, co je v danou chvíli možné. Nevěřte porodu, nevěřte přírodě, nevěřte tomu, že stačí věřit a tělo samo si s porodem vždycky poradí. Pouze hlupák věří tomu, že jeho myšlenky mohou zabránit vichřici či povodním.

3) Připravte se, že zažijete nejhorší bolest svého života

Porod je v Bibli popisován jako trest od Boha. A věřte tomu, že to tam není napsáno bezdůvodně. Mezi odborníky na bolest a její zvládání je všeobecně uznáváno, že porodní bolest, je nejhorší bolest, jakou kdy zažijete.

Je naprosto nezbytné mít realistická očekávání ohledně porodních bolestí. Zpravidla je největším zdrojem zklamání pro ženy to, že věřili lžím o porodních bolestech, které ve skutečnosti zase tak moc nebolí a dalším nesmyslům, kterými je tak rád krmí ,,přírodní porodní průmysl´´ Možná jste to ostatně už samy slyšely. Kontrakce vlastně nejsou bolesti, ale „vlny“, existuje rozdíl mezi „dobrými“ bolestmi (porod) a„ špatnými “bolestmi (všechny ostatní zdroje bolesti). Źe bolest při porodu je prospěšná, že porod je„ orgasmický “nebo jemný, krásný, bezbolestný, že poorod bolí jenom kvůli strachu rodička a bla, bla, bla, bla, bla…. Ženy ne, prosím ne, nevěřte tomu. Zdrojem bolesti je dítě vytlačené z vašeho těla. To je ten důvod.

Nepíšeme to tady proto, abychom vás vyděsily, to opravdu ne. Pravý důvod, proč to tu píšeme je, abychom Vás připravily. Poctivost je základní hodnotou v lékařské péči. Nevěřte lidem, kteří vám lžou o bolesti, nevěřte lidem, kteří Vám říkají, že to přece nebolí, když Vy samy cítíte opak.

4) Neříkejte lékům proti bolesti dopředu rázné ne

Nedělejte žádná rozhodnutí ohledně medikace proti bolesti dříve, dokud porodní bolesti nezažijete. Neškrtejte si v mysli možnost epidurálu již předem. Počkejte, až bolest sama pocítíte a poté se teprve rozhodněte, zda tišit porodní bolest potřebujete, či nikoli. Nesnažte se sama sobě nic dokazovat.

5) Důvěřujte preventivní péči

Celé porodnictví je v zásadě postaveno na systému preventivní péče. Jde o testy a postupy, které monitorují komplikace, které by mohly nastat tak, aby je bylo možné zvládnout brzy, ideálně co nejdéle před tím, než nastanou. Odporovat porodnickým testům a preventivním postupům (např. UTZ, měření ozev apod.) je jako odporovat kolonoskopii, když máte více než 50 let. Jistě, většina lidí, kteří mají kolonoskopii, nemá rakovinu tlustého střeva, ale to neznamená, že většina kolonoskopií je zbytečná. Vždy je lepší zabránit možným komplikacím, než počkat, až se stanou.

Nevěřte myšlence obhájců přirozených porodů, kteří tvrdí, že přemýšlení o komplikacích způsobuje komplikace a že jejich ignorování a představa, že k nim nedojde, jim zabrání. Nevěřte tomu, že Vás jakýkoli porodní plán, spasí. Takhle to fakt nefunguje.

6) Nenechávejte si nic pro sebe

V porodnicích nikdo z personálu číst mysl neumí. Nemějte proto žádná tajemství, všechno řekněte narovinu, tak jak to je. Jako žena máte svůj vlastní příběh, svůj život a svoje vlastní zkušenosti, proto se nebojte s personálem komunikovat. Máte strach z jehel? Při odběru krve omdlíváte? Ok, řekněte to a při odběru krve neseďte, ale lehněte si. Že bude sestra protáčet oči v sloup a myslet si cosi o hysterce? Nebojte, nejspíš nebude, je to na zvyklá. A i kdyby, tak ať, lepší než se při pádu na zem bouchnout do hlavy, no ne? Cokoli, co je důležité prostě jednoduše řekněte. To samé se týká i ,,preventivní´´ návštěvy porodnice před termínem porodu. Něco se Vám nezdá? Cítíte, že je něco jinak, připadá Vám něco v nepořádku? Dejte na svoji intuici a jeďte se nechat zkontrolovat. Že nechcete nikoho ,,zbytečně´´ otravovat? Nebojte, neotravujete, od toho v porodnici přece jsou. A tak dále a tak dále. Zkrátka cokoli je důležité to řekněte, opravdu si nenechávejte pro sebe nic. Mnohdy zdánlivá banalita může mít enormní význam (a taky dopad).

7) Vezměte si do porodnice doprovod

Bez peněz, do hospody nelez. Bez pomocníka či pomocnice, nejezdi do porodnice! Že první přísloví znáte, ale to druhé jste nikdy neslyšeli? Ok, tak jo, samozřejmě jsme si ho vymysleli. Nicméně jeho význam nepodceňujte. Samozřejmě byste porod nakonec zvládla sama, ale ve dvou se to lépe táhne, a v porodnici to platí dvojnásob. Doprovod Vám může během porodu pomáhat (při přemísťování, nošení věcí, pití, uklidňování apod.) Význam doprovodu je zejména v tom, že nezůstanete sama, v době, kdy se personál porodnice musí věnovat jiným rodičkám. Dále je samozřejmě příjemné mít v neznámém prostředí alespoň jednu známou tvář. Ideálním doprovodem je samozřejmě tatínek miminka. Pokud ten z nějakého důvodu nechce, nebo nemůže vezměte si další nejbližší osobu (sestra, kamarádka apod.)

8) Nesrovnávejte se

Že Vaše kamarádka měla porodní plán rodit snad a rychle a nakonec rodila pouze 3 hodiny. a celkově vše kolem porodu zvládla levou zadní..? Výborně, dobře pro ni. Nic to ale nevypovídá o tom, že tak krátce a snadno budete rodit také Vy. Nic to ani nevypovídá o tom, že to byla její zásluha a že když Vy budete rodit déle či obtížněji, tak to znamená, že jste horší než ona, či kterákoli jiná žena, která měla porod snazší než Vy. Není to o přípravě a zásluhách, je to hlavně o štěstí. To jak porod probíhá nezáleží totiž na Vašich schopnostech, ale především na velikosti a postavení miminka v děloze (viz Hlavou dolů nestačí).

9) Výběr porodnice aneb Vaše dítě v tom jede taky

Pokud se Vaše dítě nenarodí plánovaným císařským řezem, tak ho při porodu čeká nejnebezpečnější cesta jeho života. Cesta na svět. A řekněme si narovinu, děti si porod nejspíše také moc neužívají. Sice Vám to po narození neřeknou, protože ještě neumí mluvit, ale porod pro ně rozhodně také není procházka růžovou zahradou. Jen si to představte…Jste takhle pěkně v děloze, pohoda, jazz a najednou…. najednou Vás něco začne tlačit ven…No a Vy navíc ještě musíte spolupracovat a celkem složitě rotovat a rozrážet si při tom cestu hlavou Musíte se taky zároveň protlačit velice úzkým prostorem (takže nic pro klaustrofobiky) a vlastně nejspíš ani úplně netušíte, kam to jako sakra přesně jdete.

Tenhle bod Váš porod sice nijak nevylepší a neulehčí, ale je dobré si jej uvědomit, abyste věděla, že v tom opravdu nejste sama. Je to rovněž dobré si uvědomit při výběru porodnice. Na jaký personál člověk v porodnici narazí je nejisté, ať už se jedná o malou či větší porodnici. Co je ale jasné a dobře zjistitelné je přístrojové vybavení porodnice. Má či nemá porodnice JIP? Co se stane, pokud se při porodu stane nějaký problém? Dokáží se o Vás a o miminko v této situaci postarat nebo Vás převezou do jiné porodnice? Převáží jenom miminko nebo i rodičku? Ano to je lepší si zjistit. Jak moc je pro Vás vybavení porodnice důležité je opravdu dobré zvážit dopředu a dle toho porodnici volit.

10) Buďte realistka

Tahle poslední rada je nejdůležitější: Kašlete na porodní plán! Nejlepším způsobem, jak dosáhnout bezpečného, rozumného a uspokojivého porodu je mít realistická očekávání. Uvědomit si, že porod se naplánovat zkrátka nedá, většina skutečností s porodem spojených je mimo Vaši moc. Pokud něco ,,nevyjde´´, tak jak jste si představovala, není to Vaše vina, nevyčítejte si to. Každý, kdo se Vás pokusí přesvědčit o opaku není upřímný a nevěřte mu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.